IMG_3957.jpg
Zoeken
  • Sylvia Peet

Wat je aandacht geeft groeit. Ook in verkiezingstijd.Op allerlei plekken springt het in het oog. Grote borden met lelijke posters langs de weg, flarden van gesprekken in de trein of in m’n favoriete cafeetje, krantenkoppen, onderwerp van een email, banners voor online kieswijzers. Het is duidelijk: het is verkiezingstijd.

Mijn associatie bij de verkiezingen is niet echt positief. Het lijkt een beetje op de verkiezingen in Amerika. Angst, paniek, ongeloof, ‘het zal toch niet waar zijn’, ‘deze keer is het belangrijker dan ooit om te stemmen’. De grote hoeveelheid aandacht die hij kreeg in al die maanden voor de verkiezingen, al die energie die zijn kant op ging, is volgens mij een van de redenen is dat hij daadwerkelijk gekozen is. Negatieve aandacht is tenslotte ook aandacht.

Wat je aandacht geeft groeit

Wat als we nu eens massaal aandacht gaan geven aan alle dingen die we zo vurig wensen? Aan vrede, aan veiligheid, aan saamhorigheid, aan natuur, aan gezondheid, aan zingeving, aan waardering, etc. Wat als we onze aandacht geven aan de positieve plannen, wensen en krachten en niet aan alle dingen die we níet mee willen? Wat als we onze aandacht geven aan de goede intenties die er zijn om de wereld werkelijk een betere plek te maken? Al die goede intenties op allerlei plekken en manieren, niet alleen in ‘de politiek’ (ofwel de mensen die elke dag hun energie gebruiken om ons land te leiden). Overigens geloof ik echt wel dat zij met goede intenties doen wat ze doen, ook al kun je je dat misschien niet voorstellen.

‘Zij daar in Den Haag’

Wat als we niet wachten op ‘de politiek’ om ons leven, onze maatschappij, onze wereld beter te maken? Wat als we zelf al gaan beginnen, de verantwoordelijkheid nemen voor ons leven en onze plek in de maatschappij? Je kent het vast wel, uitspraken als: ‘Ze doen maar, daar in de politiek’, ‘Ze maken het ons leven maar moeilijk, daar in Den Haag’ of ‘Zij daar in Den Haag hebben mijn leven aardig verziekt met hun regeltjes’. Dat er heel veel regels zijn die nergens toe dienen en die het leven van veel mensen heel ingewikkeld maken geloof ik gelijk. Net als dat ik ook heel vaak niet snap waar men mee bezig is, dat de echte bedoeling me vaak ontgaat.

Maar is niet zo dat ‘zij daar’ verantwoordelijk zijn voor jouw leven. Dat ben je toch echt zelf, dat zijn wij allemaal. Hoe je leven er ook uit ziet. Accepteer en erken dat het is zoals het nu is. Ook al ben je ernstig ziek, word je ontslagen, is je partner bij je weg: ontkennen dat het is zoals het is maakt het niet beter.

Een betere wereld begint bij jezelf (niet voor niets een cliché)

Neem de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Erken dat er dingen zijn in je leven die je liever anders ziet. Erken het, accepteer het en kom waar mogelijk in actie. Zoek een andere baan, andere partner, ander huis. Of veel effectiever denk ik; onderzoek wat je zo ongelukkig maakt in de situatie waar je in zit. Je bent geen slachtoffer: die mensen/dingen buiten jou die ‘jouw leven zo verzieken’, zijn alleen maar boodschappers. Ze hebben een boodschap voor jou; ‘dit is iets waar je niet gelukkig van wordt, wat je niet wilt.’ Een boodschap die je vraagt om te ontdekken wat je zo ongelukkig maakt en wat je mag helen in jezelf. Die vraagt om aandacht en energie te geven aan wat je wél wilt en waar je wél gelukkig van wordt. Die vraag om moed om dat richting te laten geven in je leven en daarmee je leven beter te maken.

Wat is jouw bijdrage aan een betere maatschappij?

Hoe ziet onze maatschappij er in jouw ideale wereld uit? Wat zijn belangrijke onderdelen en welke dingen komen niet meer voor? Wat is jouw bijdrage hieraan: wat kun jij dat nu al doen in je eigen omgeving? Onderzoek op welke manieren je de wereld beter maakt, en op welke manieren niet. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw plek op deze wereld. Neem die plek in, laat zien waar jij voor staat. Toon moed om jouw ideeën over een ideale wereld richting te laten geven in je leven en jouw keuzes te beïnvloeden.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verkiezingsprogramma kijkt van ‘jouw partij’: welke dingen kun je zelf al gaan doen? Goed zorgen voor jezelf & jouw gezondheid. Vrienden/collega’s/buren een handje helpen waar het even niet zo goed gaat. Helpen op de school van je kind, of een extra schoolbijdrage doen, om beter onderwijs te kunnen geven. Bewust kiezen waar je jouw geld aan uitgeeft. Geen/minder vlees meer eten of in ieder geval geen kiloknallers meer kopen. Minder kopen, minder afval produceren. Meer fietsen, minder autorijden. Een baan zoeken waar je meer plezier in hebt en minder lang voor in de file hoeft te staan. Minder gaan werken, zodat je meer met je geliefden kunt zijn, samen kunt zijn en daarmee saamhorigheid voorleeft. Een beginnende ruzie oplossen voordat je olie op het vuur gooit.

Ik kan duizenden dingen bedenken, maar er is geen checklistje ofzo die je kunt afvinken. Alleen jij weet wat bij jou en jouw leven past. Of het groot of klein is; alles is goed, wanneer het uit het hart komt. En stel je dan eens voor dat we dat allemaal doen!

Want hoe meer aandacht en energie wij geven aan die positieve plannen, wensen, krachten en goede intenties, hoe meer wij daaraan gaan bijdragen en zelf gaan doen: hoe dichterbij die mooie vreedzame wereld is die we allemaal wensen.

#blog #Foodforheart #aandacht

98 keer bekeken
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?

​© 2020 - Sylvia Peet