Mooi is het licht


'Het zijn echt de donkere dagen voor kerst hè'. ‘Nou, het is wel erg donker 's ochtends nu. 'Ik verlang zo naar de lente, vooral naar meer licht.' Waarschijnlijk heb je wel zoiets gehoord de afgelopen weken. Het is natuurlijk ook meer donker buiten en de dagen zijn kort, met de winter en feestdagen voor de deur.

Ik geniet van deze tijd. Van de kerstboom en de lampjes daarin. Van Oud & Nieuw en vooral het ritueel van loslaten en opnieuw beginnen. Van mijn verjaardag en dat ik weer een nieuw levensjaar mag beginnen. Heel eerlijk vind ik het ook veel gedoe en levert het meer stress op dan ik me bewust van ben. En ik weet niet eens goed waarom we eigenlijk doen wat we doen, met die feestdagen.

Net als met meer dingen, vallen dit jaar wat puzzelstukjes op zijn plek. Dat met die lichtjes en kaarsen, met familie en vrienden samen zijn, kadootjes geven: dat gaat eigenlijk om liefde, om warmte, om dankbaarheid en om licht. Wanneer het donker wordt om je heen, heb je meer behoefte aan licht. Lekker inkoppertje hè! En toch beleef ik dit nu heel anders dan voorgaande jaren.

Advent Het werd me duidelijk tijdens de Adventviering op de school van mijn dochter. Ik heb nooit iets gedaan aan Advent, behalve de adventkalender met chocolade (en die dan openmaken voor het kerst was). De viering was werkelijk prachtig. Er lag een grote spiraal van dennentakken, met in het midden een grote kaars. Eén voor één liepen ouders met hun kind(eren) naar het midden van de spiraal, om daar hun eigen kaarsje aan te steken. Vervolgens zette iedereen zijn kaarsje op het dennengroen. Met elke kaars nam het licht toe. En daarbij de kracht, het verwarmende en troostende ervan. De symboliek trof me diep in mijn hart. Dus zo werkt het!

De fik erin

[INZICHT] Ik voel heel diep in mij, dat het juist in deze tijd gaat om het schijnen van ons licht. Daarvoor is het belangrijk dat ik zorg voor mijn eigen licht, dat ik zorg dat mijn licht goed blijft branden. Zodat ik ook anderen kan bijschijnen als hun weg donker is. Zodat ik met mijn vuur dat van anderen harder kan laten branden. Stel je eens voor dat die anderen dat dan ook doen….

Wat heb jij nodig om jouw licht goed te laten branden? Juist in deze drukke en donkere tijd is het goed om hierbij stil te staan. Neem een moment voor jezelf, ga op een rustige plek zitten en stel jezelf deze vraag. Kun je je lijf voelen? De spanning die vast wel ergens zit? Kun je het verlangen in jezelf voelen? Naar wat meer tijd voor jezelf of meer inspraak in de invulling van de feestdagen misschien. Naar ruimte om problemen of verdriet te voelen wat op je schouders drukt. Naar ruimte om te werken aan plannen voor het nieuwe jaar. Of van alles een beetje?

Wanneer je verbinding met je verlangen kunt maken, is het makkelijker om het ook echt anders te doen. Dan ga je alleen ’s middags kerst vieren met familie in plaats van de hele dag. Dan neem je een dag extra vrij om je te bezinnen op je wensen en acties voor 2016. Of maak je een afspraak met je geliefde of vriendin om te delen waar je mee zit en samen te zoeken naar een oplossing. Zorg voor jezelf en laat daarmee het licht van je hart schijnen.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?