Belofte aan mezelf: 'Bij twijfel ga ik het doen'

Euforisch was ik, daar op die vliegtuigtrap.

Het was gelukt: mijn droom om alleen door Nieuw Zeeland te reizen had ik uit laten komen! Ik beloofde mijzelf: wat er in de toekomst ook op mijn pad komt: bij twijfel ga ik het doen. Ook als er veel twijfel is. En vooral als die twijfel uit mijn hoofd komt, niet uit mijn hart (dat laatste voeg ik er nu bij toe; dat het zo werkt wist ik toen nog niet :-).

Er ging wel veel twijfelen en nadenken vooraf aan dat moment. Het jaar daarvoor was ik aan het afstuderen, had ik ruim vijf jaar dikke verkering, woonde ik in een heel fijn appartement midden in de stad en had ik een fijn bijbaantje in een eetcafé. Het kwam er nu wel op aan; wat wilde ik in godsnaam doen na mijn afstuderen? Ik had werkelijk geen idee.

Nou ja, geen idee...

Diep in mijn hart fluisterde een stem: hoe gaaf zou het zijn om op reis te gaan, om de vrijheid te voelen! Maar dat kan toch helemaal niet, dacht ik. Ik heb helemaal geen geld, mijn lief kan helemaal niet mee, want die is net met zijn droombaan begonnen. En ik heb mijn huis waar ik niet uit wil. Ja maar; hoe gaaf zou het zijn!

Dit gesprek heeft zich een paar maanden lang in mijn hoofd afgespeeld. Op verschillende manieren, met verschillende teksten. Maar het kwam altijd neer op enerzijds het verlangen, wat groter en groter werd. Ik wil de wereld in, om vrijheid en het leven te voelen! Anderzijds mijn hoofd die zei: ja maar dat kan helemaal niet, omdat [blablablablabla].

Gelukkig stookte mijn hart het vlammetje flink op. Toen ik op vakantie was met mijn lief, besloot ik ter plekke: als ik terug ben neem ik een lening bij de bank, boek ik een ticket naar Nieuw Zeeland en blijf ik 3 maanden weg. Dat moment, die beslissing voelde al gaaf. Vooral in mijzelf, want het was wel moeilijk om het te vertellen aan mijn lief, mijn ouders. Die waren niet direct enthousiast, maar zeiden wel; als jij dit werkelijk wil, moet je gaan.

Droomreis

Om het toch al lange verhaal wat korter te maken: ik heb het ticket geboekt en vond direct na de vakantie een baan voor 4 maanden. Em een half jaar na mijn besluit vertrok ik in mijn eentje naar de andere kant van de wereld. Mijn droomreis was fantastisch. Wat heb ik veel gezien, geleerd en meegemaakt. Zoveel ervaringen en inzichten. Ik besefte in mijn hele wezen dat ik me wel red, waar ik ook ben in de wereld. Ik maak mijn leven geweldig, ook in mijn eentje, ook aan de andere kant van de wereld. Toen ik na al die maanden op die vliegtuigtrap stond om naar huis te gaan, realiseerde ik me dat de reis zoveel mooier, indrukwekkender en belangrijker was dan ik ooit vooraf had kunnen denken. En ik hoorde mijn hart: wat er in de toekomst ook op mijn pad komt: bij twijfel ga ik het doen.

Mijn belofte werkt nog steeds Bijna 15 jaar later kan ik zeggen dat ik mijn belofte vaak heb gehouden:

* ik heb mijn tweede baan opgezegd terwijl ik er nog maar net werkte, maar het niet leuk vond;

* ik heb mijn derde baan opgezegd om een jaar alleen naar Zuid Amerika te gaan terwijl ik een contract kon krijgen;

* ik koos voor de kans op grote liefde, toen ik mijn "vakantieliefde" (we ontmoetten elkaar kleine twee weken voordat ik wegging, in zijn vakantie) vroeg vanaf de andere kant van de wereld of hij langs wilde komen om samen rond te reizen, terwijl ik heel bang was om weer echt lief te hebben;

* we hebben twee prachtige dochters, terwijl ik altijd dacht dat mijn leven voorbij zou zijn als ik kinderen zou krijgen;

* ik werk al bijna 10 jaar als zelfstandig communicatieprofessional, ​​​​terwijl ik heel lang heb gedacht 'dat ze vast gaan ontdekken dat ik niks echt goed kan';

* we wonen in ons fantastische zelfgebouwde huis, waar mijn grote liefde al jaren over droomde en ik bijna twee jaar over getwijfeld heb.

En nu schrijf en bouw ik aan De kunst van leven. Ondanks alle twijfels, angsten, mitsen en maren in mijn hoofd. Want ik voel het verlangen om mijn ervaringen te delen en daarmee anderen te inspireren om de kunst van hún leven te ontdekken. Heel duidelijk hoor ik mijn hart: bij twijfel ga ik het doen.

Recente berichten