Begin de dag met wat je het liefste doet: niet met die enge kikker


Mijn dag is zelden zo productief als als mijn to-do-lijst. Bij het maken daarvan weet ik al dat ‘t niet haalbaar is, maar “het moet eigenlijk wel”. (Nu is dat al een ding op zich: moet het echt of moet het van mijzelf?)

Eet die kikker?

Natuurlijk wil ik geweldig effectief en efficiënt zijn en zo alles doen wat op mijn ik-wil-lijst staat, wat in mij opkomt, waar ik energie van krijg en de ‘moetjes’ er ook bij (administratie, huis opruimen etc.)

Hoe komt het toch dat ik die vrouw nog steeds niet ben? Ik heb er veel boeken, artikelen en blogs over gelezen, cursussen gevolgd, oefeningen gemaakt etc. Wat me daar vooral van is bijgebleven: maak realistische to-do-lijstjes en ‘eat that frog’. Begin met de klus waar je het minst zin in hebt, dan is dat uit je systeem en dan heb je de rest van de dag om de rest van je lijst te doen.

Het principe snap ik uitstekend. Uitstellen helpt niet bij het creëren van je droomleven. Niet helder hebben wat echt belangrijk voor je is helpt ook niet. Het maakt de kans heel groot dat je vooral druk bent met urgente, maar onbelangrijke dingen (je mailbox bijwerken, social media kijken, een project oppakken waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar waar je collega geen tijd voor heeft, etc.).

En toch werkt het niet voldoende voor mij. Door mijn dag te beginnen met iets waar ik geen zin in heb /waar ik niet blij van wordt / wat ik moeilijk vindt, verlaag ik mijn energieniveau drastisch. Het kost me dan heel veel moeite om het niveau weer te verhogen en de stroom weer te voelen.

[INZICHT] Meer energie, flow, creatie & inspiratie

Door elke dag te beginnen met iets wat ik ontzettend graag doe, kan ik me veel makkelijker afstemmen op die energie en op de dingen die ik wil creëren in mijn leven. Ik kom dan veel eerder in de flow, ik voel mijn creatiekracht groter worden en inspiratie komt veel makkelijker tot me. In die energie krijg ik veel meer gedaan, begin ik sneller aan de uitstellers en zijn taakjes als huis opruimen, administratie, btw etc. ook zo gedaan.

Het blijft natuurlijk interessant waarom ik dingen uit wil stellen, welke overtuigingen daar achter liggen en of ik wel de juiste dingen wil doen. Het mooie is: ook dat wordt makkelijker zichtbaar wanneer ik in die flow zit. De weerstand in mij is dan veel minder en ik kan veel zachter zijn voor mezelf.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?