Kun jij jezelf toestemming geven?

Het voelt vaak alsof er niks is gebeurd de afgelopen maanden met mijn droomleven.

Na een bijna koortsachtige winter, waarin ik het zaadje voor de Kunst van leven met veel liefde, enthousiasme en aandacht plantte en liet groeien, gebeurde er in de lente niet zo veel. Het is niet dat ik stilzat, maar het grootste deel van mijn energie ging naar de twee mooie opdrachten die veel aandacht vroegen. En natuurlijk naar mijn leuke kleine meisjes. Het leven van mijn dromen, dat ik in de winter toch best goed in beeld had, vervaagde daardoor stiekem.

Ik realiseer me vandaag dat het niet alleen een kwestie van tijd is, en dan natuurlijk het gebrek daaraan. Het is vooral een kwestie van toestemming geven; toestemming aan mezelf. Gun ik het mijzelf, om keuzes te maken waarmee ik ‘JA!’ zeg tegen mijzelf, en misschien ‘Nee’ tegen een ander? Gun ik het mijzelf, dat ik ga leven met veel meer vrijheid, meer ruimte om gewoon te zijn en te genieten? Gun ik het mezelf, om met minder stress te leven, met ruimte voor ontspanning en herstel? Gun ik het mezelf, om ruimte te geven aan mijn borrelende ideeën en acties die daadwerkelijk bijdragen aan mijn droomleven? Gun ik het mijzelf, volledig mijn plek in te nemen, mijn bedoeling te leven en mijn bronenergie volledig te laten stromen? En daarmee ook het stromen van liefde, kracht en geld?

Mooi voorbeeld was de geweldige yogaretreat die ik in mei heb gehad in Ibiza. De kans om hier aan deel te nemen kwam voorbij en mijn eerste reactie was: 'Jaaaaa! Hier ga ik heen!' Direct daarna kwam ‘Maar hoe moet dat nu thuis, als ik 8 dagen weg ben? Dan moet mijn lief alles alleen doen.’ En ‘Hoe met dat op mijn werk, als ik er 8 dagen niet ben? Ook werk ik de afgesproken uren in die weken wel?’ Dit gesprek (nou ja, gesprek; weinig opbouwende gedachten) is een aantal uren in mijn hoofd gevoerd.

Totdat ik bedacht: ik ben de enige die dit voor mezelf kan gaan doen. Niemand gaat tegen mij zeggen: ‘lieve Syl, als jij nu eens lekker 8 dagen naar Ibiza gaat, dat zal je goeddoen’. Dat moment maakte dat ik de beslissing makkelijk kon nemen om te gaan. Om daadwerkelijk ruimte voor mijzelf te maken.

Nu ik realiseer dat alleen ik mezelf nog toestemming hoef te geven voor mijn droomleven, weet ik wat me te doen staat. Aandacht geven aan mijn droomleven. Elke dag. Niet alleen door erover te denken en het voor me te zien. Maar ook door actie te nemen, elke dag, stapje voor stapje.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?