'Laat het gaan, laat het vallen, laat het los'

Gisteren was het volle maan. Loslaten was het thema van deze maan. Ook van de heerlijke ‘Volle maan opgieting’ in de sauna waar ik was. In die heilzame hitte bedacht ik me hoe goed dat thema past in deze tijd. December is een heerlijke maand, die tegelijk ook bijzonder stressvol is. Er moet zoveel. Feestjes, familie, een lange lijst van dingen die je eigenlijk nog dit jaar gedaan wil hebben. Thuis, maar ook op je werk. Naast het moeten ook verdriet over nare dingen die gebeurd zijn, of teleurstelling van wat er niet is gelukt. Het refrein van het prachtige liedje ‘Laat het los’ van Van Dik Hout kwam in die hitte steeds bij me op:

Laat het gaan: al die gedachten over discussies, (onuitgesproken) ergernissen en ruzies. Die gedachten over dat je het niet goed hebt gedaan en doet, dat je niet goed genoeg bent.

Laat het vallen: al die verwachtingen, al die dingen die moeten of nog ‘hadden gemoeten’. Van jezelf of van de ander die iets (van jou) wil. Alles waar jij eigenlijk helemaal niet vrolijk van wordt en al helemaal geen energie van krijgt.

Laat het los: het verdriet over wat er is gebeurd of juist niet. De pijn van wat jou is aangedaan. De boosheid om al het onrecht of om alles wat je niet hebt gekregen maar toch echt wel heel erg hebt verdiend.

Laat dat allemaal los en neem de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Besef dat je altijd keuzes hebt en dat jij bepaalt wat je laat gebeuren en wat niet. Besef dat je altijd vrij bent om te doen waar jíj gelukkig van wordt en energie van krijgt. Je hoeft je niet te verantwoorden, aan niemand. En je hoeft zeker het leven van anderen niet te leven!

Het enige wat je hoeft te doen is jouw leven te leven. LEEF DAT LEVEN! Op jouw manier, zonder onnodige ballast en beperkingen in je hoofd. Met je hart en ziel wagenwijd open, om het leven in al zijn pracht en volheid te ervaren en ervan te genieten. Dat is waarom je hier bent, op deze wonderlijke aarde. Ik wens je fijne dagen.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?