Doei zooi. Hoi ruimte.

Het is herfst. En dan weet je het wel; lekker onstuimig weer. Met wind dat de bladeren doet ritselen, losmaakt van de takken & rondstrooit alsof het confetti is. Of oude zooi opruimen; zo kun je het ook zien. Ik houd van ontzettend van onze seizoenen, met de uitnodigingen en thema's die ze meebrengen. Het maakt het makkelijker om mee te stromen met de natuurlijkheid van het leven.

Opruimen dus!

Opruimen wat niet meer dient. Volgens mij gaat dat in de kern om die dingen opruimen in jou en in jouw leven, die je geen plezier, vervulling en energie meer geven. Van overtuigingen tot spullen 'die nog zo leuk zijn voor later'. Van destructieve gedachten tot al die foto's van je ex waar je al lang overheen bent.

Bij sommige dingen weet je heel goed dat je er niet meer blij van wordt, bij andere dingen ben je wat minder bewust.

Dan heb je ook nog de dingen waar je niet blij van wordt, maar die nu eenmaal onderdeel van je leven zijn. Die vragen een andere benadering. Om de kwaliteit (weer) te zien en zo het plezier weer te vinden. Voorbeeld uit eigen huis: ik word helemaal niet vrolijk van de ochtenden, waar we op tijd weg moeten om op tijd naar school te zijn. Die tijdsdruk: vet irritant. Door minder aandacht aan die ergernis te geven, en meer aan het besef hoe waardevol het is elke dag samen met die prachtige mensjes de dag te beginnen, voel ik meer ruimte en plezier. En nee; verlicht ben ik nog niet in de ochtend, maar stapje voor stapje zorgt het wel voor meer plezier.

Ruimte voor jou en je dromen

Als die zooi dan lekker opgeruimd is, ontstaat er ruimte voor dingen waar je wél blij van wordt. De herfst is een mooi en natuurlijk moment om daar uitgebreid bij stil te staan. Waar wil je meer van in je leven? Je hoeft niet na te denken over hoe en wanneer enzo, alleen over waar je naar verlangt. Waar wil je jouw energie, tijd en geld aan besteden? Wat vind je werkelijk belangrijk in je leven? Waar droom je over? Wat zou je doen als ALLES kan, wat je maar bedenken kan?

Plan een avondje vrij voor jezelf. Zorg dat je niet gestoord wordt, een lekker drankje & smikkeltje bij de hand hebt en veel papier om op te schrijven. Schrijf al die dromen en verlangens op: hoe wilder, hoe beter. Plant ze in gedachten als zaadjes in de grond. En laat de zaadjes dan met rust. Net als in de natuur; na het planten in de herfst volgt de winter, waar zaadjes onder de grond kracht verzamelen, om in de lente het licht op te zoeken.

Meer licht

Herfst betekent ook dat het steeds eerder donker wordt. Het nodigt ons uit om letterlijk naar binnen te gaan en figuurlijk naar binnen: naar je lijf, je hart, je ziel. Wat voelt donker in jou? Wat voelt donker in de wereld om je heen, dichtbij en ver weg? En wat straalt in jou, waar zit jouw licht? En welke dingen zorgen voor meer licht in jou, in je leven, voor de mensen om jou heen? Het is een thema waar ik vaak over nadenk. En het verbaast me eigenlijk nog steeds hoe moeilijk ik het vindt om mijn licht echt te voelen in mezelf. En helemaal om het ook vol te laten stralen en daar helemaal voor te staan. Ik zie dat bij veel mensen om me heen. En gelukkig zie ik ook dat steeds meer mensen daar wel naar verlangen. Wel stappen nemen om meer te stralen. Om hun prachtige zelf te zijn, met alles wat dat omvat. Omdat dat precies de bedoeling is van het leven.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?