Hoe vrij ben je echt?


Vandaag vieren we de vrijheid. Vieren we de dag dat we bevrijd werden van de bezetter, ondertussen 73 jaar geleden. Maar hoe vrij zijn we echt? ✨ Er is nog zoveel onverwerkt leed in ons allemaal, waardoor we niet echt vrij zijn. Niet alleen trauma en leed uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit andere oorlogen, rampen en aanslagen. Niet alleen bij de mensen die het meegemaakt hebben, maar ook de generaties daarna. En ook het leed van alles wat we elkaar aan doen, in het groot en in het klein. En misschien nog wel veel groter: het leed van de 'oorlog' in onszelf. ✨ Zoveel mensen worstelen, zwoegen, overleven, zijn ziek. Er is zoveel stress, zoveel moeten, zoveel dempen van gevoelens, zoveel meningen over ‘de anderen’. Zoveel energie dat weggeven wordt aan anderen; of het nu is om te ‘helpen’ of om te zorgen dat ‘ze’ er niks van vinden. Er zijn zoveel mensen die leven in een soort zelf gecreëerde gevangenis. Ze leven een leven dat helemaal niet echt van hun is. Want ze leven een leven ‘zoals het hoort’, ‘zoals het nu eenmaal is’ of zoals partner/ vader/ moeder/ kinderen etc. vinden dat het moet zijn. ✨ Natuurlijk zijn het uiteindelijk zijn het allemaal onze eigen gedachten, ideeën en overtuigingen die ons onvrij houden. Is het de 'oorlog' in ons eigen hoofd dat het destructieve stemmetje (doe je het weer, je kunt ook niks, zie je wel dat er niemand rekening met jou houdt, etc.) probeert te voeren met de ziel. ✨ Hoe geweldig zou het zijn dat je jezelf elke dag vrijer maakt. Dat je elke dag meer van jezelf gaat houden. Dat je je elke dag meer verbind met je ziel. Dat je elke dag iets beter voor jezelf gaat zorgen. Dat je je elke dag ont-wikkelt van een beperkende gedachte of overtuiging. Dat je elke dag een stap zet om het leven van JOUW dromen te creëren. Dat je elke dag meer dingen doet waar jij blij van wordt. Dat je elke dag meer echt plezier ervaart. Dat je elke dag meer jezelf wordt. En dat je daardoor elke dag meer echt kan geven aan anderen. ✨ Hier gaat 'De kunst van leven' voor mij over. Hier ben ik de afgelopen jaren mee bezig geweest en het is heerlijk te merken dat het me steeds beter lukt om me vrij te maken van dat wat we niet meer dient. Het is heerlijk te merken dat ik steeds meer van mij hou. Dat ik mezelf steeds belangrijker vindt, en dat ook zichtbaar laat zijn in de dingen die ik doe. Dat ik steeds milder naar mezelf wordt ‘als ik het weer eens niet goed heb gedaan’ of het ‘weer niet is gelukt’. Dat ik steeds meer kies voor liefde in plaats van angst. Voor overvloed in plaats van tekort. Voor me goed voelen in plaats van slecht voelen. Hoe heerlijk dat ik met steeds meer overgave mijn plek in deze wereld inneem en mijn leven leef op een manier waar IK gelukkig van wordt. ✨

Word je hier blij van en wil je meer leren hierover? Volg met op Instagram of Facebook en meld je aan voor meer inspiratie via email én info over mijn online minicursus en online retraiteweekend dat ik aan het creëren ben!

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?