Kies je voor chaos of kalmte?

Over 5 weken zijn we op weg naar het vliegveld om ruim drie maanden op reis te gaan. In plaats van te genieten van de voorpret, neemt het gevoel van 'oh wat moet ik toch nog veel doen voor die tijd!' de laatste weken toe. Lees: laat ik dat toenemen. Want ik kies voor de chaos, in plaats van de kalmte van dit moment. De kalmte van het moment waar ik nu ben; op de bank, met een kop thee, waarin helemaal niks echt moet. En dat kies ik niet bewust natuurlijk, het is een gewoonte die ik me in mijn leven heb aangeleerd.

De woorden 'moet, doen en voor die tijd' maken mijn actuele thema's ook helder zie ik nu ik het teruglees:

* ik voel me vaak onvrij: het voelt alsof er van alles moet van anderen buiten mij;

* het is bekend voor mij te handelen vanuit doen, in plaats van vanuit zijn;

* ik leef meer in haast, in tekort aan tijd, dan me lief is. Mijn verlangen is te leven in overvloed: in het vertrouwen dat er genoeg tijd, energie, geld, kracht en liefde beschikbaar is.

Gewoonte

Ik zie mezelf dingen doen en zeggen, waarvan ik allang weet dat ik dat niet meer wil. Toch is het er nog, omdat het zo bekend is voor me. Het is ‘het ouwe vertrouwde’, hoewel het me niet veel meer brengt. Het is ook een soort gewoonte, die vraagt om bewustzijn én bewust kiezen voor die nieuwe gewoonten.

Kiezen

Tegelijkertijd wordt me de laatste week steeds duidelijker dat ik in allerlei kleine momenten kan kiezen voor de kalmte, ook als ik middenin de chaos zit.

Na een stressvolle start van de dag en te laat komen op school, kan ik kiezen voor kalmte, om contact te maken met mijn energiestroom.

Ik hoef mij niet in allerlei bochten te wringen en mijn planning op de kop te gooien, omdat de ander een probleem in eigen planning heeft.

Ik hoef me niet verantwoordelijk te voelen voor jan & alleman; ik ben alleen verantwoordelijk voor mijzelf.

Ik hoef geen energie te steken in dingen waar ik totaal niet blij van wordt: ik mag kiezen voor dat wat mij vervult.

Leven

Hoe meer ik kan zijn waar ik ben, aanwezig zijn in het nu, hoe kalmer het wordt. Hoe meer plezier er is, meer rust. Meer leven in plaats van geleefd worden.

Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?