Stilstaan is vooruitgang

Wandelen langs de IJssel is een van de beste manieren voor mij om helderheid te krijgen over dat wat er in mij leeft. Het is zo mooi hoe die plek me elke keer precies dat inzicht geeft, wat op dat moment nodig is.
Zo ook net: een prachtige lucht. Die mistig is; met overal dezelfde kleur grijs. En op een plek, waar de zon ver achter de wolken zit, is het lichter. Warmer van kleur. Die plek wordt minuut na minuut meer zichtbaarder. En hoe zichtbaarder; hoe helderder mijn inzicht wordt.


Het voelde alsof ik de hele zomer stil heb gestaan. Het leek op die grote mistige lucht; meer van hetzelfde, zonder beweging, zonder ontwikkeling. Zelfde thema’s, zelfde gedachten, zelfde patronen. Meer van hetzelfde qua gevoel; niet heel blij, niet heel down: beetje niksig. En ook leek mijn lichaam stil: mijn lijf voelt zwaar, stijf, erg vermoeid, met pijntjes als ik iets meer beweeg dan normaal. Ik kon er niet echt de vinger op leggen; ging proberen erachter te komen. En ging het juist niet proberen: het er laten zijn. Maar ondertussen vond ik er van alles van.


Stilstaan is vooruitgang


Maar door het zien van dat licht, weet ik ineens dat ik helemaal niet stil sta, maar dat het diep in mij vol in beweging is. Dat er juist van alles beweegt, transformeert. Het verrast me steeds hoeveel effect mijn eigen retraite op me heeft. Op allerlei manieren komt het thema ruimte voor mij langs. Het nodigt me uit er andere keuzes in te maken. Stukje voor stukje. Ik kan er niet eens echt woorden aan geven; en eigenlijk is dit al genoeg. Het weten dat alles goed is. Dat echt stilstaan niet bestaat; omdat alles altijd verandert en in beweging is.


Magische muziek


Om het geheel nog te bekrachtigen: terwijl ik dit schrijf luister ik naar de magische muziek van Joep Beving, net als ik de afgelopen weken bijna elke dag heb gedaan. Het raakt iets wezenlijks in me. Het maakt me rustig en zacht, het aardt en geeft tegelijk ruimte. In de youtubemix die ik nu op heb staan hoor ik hem net vertellen over wat hij hoopt wat het effect is van zijn muziek. Hij vertelt o.a.: “That hopefully it would touch something that has an universal appeal. Things like truth, or beauty. It’s about allowing you to tune in to your own thoughts, and have room to contemplate. And think of what you are doing, andf if you are doing the right things.”


Hier hou ik zo van: dit zijn van die lichtjes in de lucht.


Recente berichten
Inspiratie voor de kunst van joúw leven?